Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Summer Time! The Treasure Isle!

jamaica 3

Αυτή είναι η ιστορία που ξεκινά σ ενα νησί της Καραιβικής!

Μια ιστορία που ο ήλιος, η θάλασσα, η λεπτή λευκή άμμος, τα κορίτσια και τα αγόρια, η μουσική και το μαύρο ρούμι, είναι οι πρωταγωνιστές...

Καλωσήλθατε στην Τζαμάικα, ένα όμορφο μικρό ορεινό νησί, μητέρα της ρέγκε μουσικής, και των Soundsystem, ένα made in Jαmaica φαινόμενο! Ενααπλό φορτηγάκι, που μεταφέρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει τους ανθρώπους να χορέψουν: PA system, πικ απ, μεγάλα ηχεία, και τεράστιες μπαταρίες! Ετσι η μουσική που γεννήθηκε στα γκέτο του Κίνγκστον, μεταφέρθηκε σε κάθε χωριό και παραλία του νησιού. Μαζί τους πάντα και άφθονο τζαμαικανό ρούμι.

Ετσι βγήκαν οι μεγάλες μορφές της Τζαμαικανής μουσικής και δισκογραφίας, όπως ο Duke Reid, (1915-75) DJ ενός από τα πιο διάσημα soundsystem  του νησιού την δεκαετία του '50 με το όνομα "Duke Reid's the Trojan", και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής Treasure Isle, (συνονόματης της κάβας ποτών και κυρίως ρούμι που κατείχε)  θρυλικής ρέγκε, σκα και rocksteady μουσικής.  Συνεργάστηκε επίσης με τον θρυλικό Dj  και μουσικό U Roy,και  την πιο ερωτική φωνή της ρέγκε την Phyllis Dillon, μεταξύ πολών άλλων. (akούσε την στο τέλος αυτού του άρθρου!)

Δεν ξεχνάμε τους Skatalites, τον Lee "Scratch" Perry,  όλους τους μουσικούς της mento, ska, rocksteady, dancehall, dub music...Lee_scratch_perry Lee "Scratch" Perry

Eντάξει σε αυτή την φωτό δεν είναι και στις ομορφιές του...

Kingston town, Τhe place i want to be...

levi_roots_reggae_reggae_sauce 

Kaι όταν μιλάμε για ρούμι από την Τζαμάικα, το μαυλό σας πάει στο Captain Morgan, αλλά το νησί είναι και η πατρίδα ενός από τα καλύτερα ρούμι στον κόσμο: Appleton Estate λέγεται και θα μπορούσα να το πιω όλο....Η ιστορία τους ξεκινά το 1749, και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αφορά σε παλαιωμένο ρούμι, που φτάνει μέχρι και το 30 χρόνων

Ορίστε και το πρώτο κοκταίηλ, δυνατό και όπως λένε οι Τζαμαικανοί αφροδισιακό...

BLAQUE:

40  ml Appleton Estate V/X

20  ml  Blue Curacao ή  Cointreau

20 ml  Χυμό Κράνμπερι

10 ml Γρεναδίνη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε σέικερ, γεμίζουμε με πάγο, χτυπάμε με δύναμη, και σουρώνουμε σε ποτήρι κοκταίηλ μαρτίνι.

Ενα φρέσκο κεράσι είναι η ιδανική γαρνιτούρα!

Κaι επειδή ξέρω ότι λατρεύετε την Καιπιρίνια, να και η Τζαμαικανή της εκδοχή:

ΒLUBERRY-ROSEMARY CAIPRUVA!

40 ml Appleton Estate V/X

1 Λάιμ κομμένο σε 8 κομμάτια

Λίγα φρέσκα Bluberries

Σιρόπι δεντρολίβανου

Στο γυάλινο μέρος ενός Boston Shaker, βάζετε το λάιμ τα blueberries και το σιρόπι. Τα πιέζετε με γουδοχέρι. Προσθέτετε το ρούμι.

Χτυπάτε δυνατά, και σουρώνετε σε ποτήρι χαμηλό (ή αυτό που φτιάχνεται καιπιρίνια), αφού προηγουμένως το έχετε γεμίσει με τριμμένο πάγο.

Διακοσμείτε με ένα κλωναράκι δεντρολίβανου!

Το Τζαμαικανό καλοκαίρι στο ποτήρι σας...

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ΡΩΤΑΤΕ Ε?

Σ΄ένα κατσαρολάκι βράζετε μισό λίτρο νερό και μισό κιλό ζάχαρη. Βράζετε για πέντε λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτετε και ένα φλυτζάνι φύλλα δεντρολίβανου.

Το αφήνετε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

JAMAICAN FIZZ:

top_soco_hurricane

Να και κάτι πιο απλό:

40 ml Appleton Estatev V/X ( αντε ίσως και Captain Morgan)

20 ml χυμό ανανά

15 ml σιρόπι ζάχαρης

30 ml soda

Χτυπάμε τα 3 πρώτα υλικά σε σέηκερ, και σουρώνουμε σε ποτήρι κοκταίηλ Κόλλινς, που προηγουμένως έχουμε γεμίζει με τριμμένο πάγο και αλείψει το χείλος  με ζάχαρη.

Προσθέτουμε την σόδα.

34849 Φυσικά δεν μπορούσα να ξεχάσω το Wray and Nephew, το περίφημο overproof ( με απλά λόγια περιεκτικότητα αλκοόλ πολύ υψηλή, που φτάνει πάνω από το 50%) ρούμι του νησιού, ιδανικό για Ζόμπι και άλλα ΤΙΚΙ κοκταίηλς!

Jamaica_Grass_Energy_Drink

Μα τι πίνουν σε αυτό το νησί....

2 σχόλια:

VAD είπε...

Μα τι πίνουν σ'αυτό το νησι;Αγνοούν το τσίπουρο,το μπρούσκο,το νυχτέρι,το αθήρι;Χα!

VAD είπε...

Βρε,Θάνο,μελέτησα όλες τις αναρτήσεις σου,το κατέχεις το άθλημα όπως φαίνεται,αλλά εγώ είμαι λίγο παραδοσιακός σ'αυτά,ξέρεις τσίπουρο,μπρούσκο κρασί χύμα απ'το χωριό(για έναν καλλιτέχνη της drinkολογίας ίσως ακούγονται ιερόσυλα),προτείνεις κοκτέιλ με μπρούσκο Κολινδρού;Τόχεις δοκιμάσει ποτέ;Αγίασμα!
Σε παρακαλώ,όταν έχεις χρόνο στείλε μου μέιλ να τα πούμε καλύτερα!
Καλημέρα να πω;Καλησπέρα;Λόγω της δουλειάς,δεν ξέρω τι ώρα ξυπνάς!Χα!