Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008

Summer Time! Zombie Cocktail from Tahiti!

czombie 2

    Στην πραγματικότητα, το θρυλικό αυτό, απόλυτα καλοκαιρινό κοκταίηλ, δεν εφευρέθηκε στην Ταιτή, αλλά στην Καλιφόρνια,από τον επίσης θρυλικό Don The Beachcomber, ιδιοκτήτη του Beachcomber restaurant, στο Χόλλυγουντ, το 1934!

Μαζί με τον κύριο Trader Vic, κάνανε τις επόμενες δεκαετίες "δουλειές με φούντες", φτιάχνοντας τα πιο IN μπάρ, της Καλιφόρνια, δημιουργήσανε την ΤΙΚΙ κουλτούρα, κάνοντας τον εξωτισμό της Πολυνησίας, μόδα στο φαγητό και τα ποτά!

don the beach comber

DON THE BEACHCOMER'S ORIGINAL RECIPE

Η παρακάτω συνταγή είναι αυτή που ο ίδιος ο Don δημιούργησε σύμφωνα με το βιβλίο Hawai: Tropical Rum Drinks & Cuisine by Con The Beachcomer.

Το βιβλίο γράφτηκε από την γυναίκα του, Phoebe Beach και τον Arnold Bitner!

ΠΟΤΗΡΙ: Tο μεγαλύτερο κοκταίηλ ποτήρι που θα βρείς

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ:  Ανανά, κεράσια, δυόσμο, (και ότι άλλο εξωτικό θέλετε!

ΜΕΘΟΔΟΣ: Ολα μαζί στο μπλέντερ με πάγο! Σουρώνουμε στο ποτήρι τριμμένο πάγο.

30  ml  Puerto Rico Ramirez Royal Rum

20 ml Demerara 151 overproof Rum

20 ml Cuban Palau 30 years old Rum

20 ml Jamaican 32 years old Rum

20 ml Myer's Plunter's Punch Rum

15 ml Maraschino Liquer

15 ml Velvet Falernum liquer

15 ml φρέσκο χυμό grapefruit

15 ml χυμό λάιμ

15 ml σιρόπι ζάχαρης

2 σταγόνες Pernod anis

2 σταγόνες Angostura

2 σταγόνες  Angostura

Ουφ, τελείωσα!!!

Nai είναι πολύ δυνατό, για αυτό ο Don επέτρεπε, λένε, να πίνει ο κάθε πελάτης μόνο 2!

H ποσότητα αλκοόλ σε αυτή την συνταγή ισοδυναμεί με την ποσότητα αλκοόλ που θα λαμβάναμε αν πίναμε 3,5 ποτήρια ουίσκι!!!

Αλλοι πάλι λένε, ότι επέτρεπε μόνο 2, για να εξάψει την περιέργεια των πελατών και να τους κάνει να πιούνε περισσότερα...

dons-rule-no Don Himself...

MODERN RECIPE

Η παραπάνω συνταγή γράφτηκε για ιστορικούς λόγους, και να για να σας εντυπωσιάσω, φυσικά, γιατί αποκλείεται να βρείτε όλα αυτά τα ρούμι στην αγορά...

Να λοιπόν πως θα το κάναμε σήμερα, βασισμένοι στην αυθεντική συλλογή:

20 ml παλαιωμένο λευκό ρούμι

20 ml Pusser's Navy Rum

20 ml μαύρο ρούμι

15 ml Apricot Brandy

15 ml Grand Marnier Liquer

40 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

40 ml φρέσκο χυμό ανανά

15 ml φρέσκο χυμό λάιμ

10 ml Γρεναδίνη

Χτυπάμε καλά στο σέηκερ με πολύ πάγο, και σουρώνουμε σε μεγάλο κοκταίηλ ποτήρι.

Και στο τέλος το καλύτερο (δεν τελείωσε ακόμη!)

15 ml Wray and Nephew Rum, αναμμένο! (δες το προηγούμενο άρθρο Summer Time! The Treasure isle!)

Αν θέλετε πάντως να πρωτοτυπήσετε, προσθέστε φρέσκο χυμό παπάγιας, ή άλλου εξωτικού φρούτου!

519px-Don_Beach_Back_Cover

8 σχόλια:

VaD είπε...

Αμάν βρε Θάνο,το τσίπουρο είναι νεράκι μπροστά σ'αυτόν τον πύραυλο!

Ανώνυμος είπε...

χαχα, ναι δεν έχεις άδικο!
Τον Οκτώβριο λέω να ανέβω Παρνασσό για τα πρωτοτσίπουρα! Αφού επιμένεις όμως, να και ένα κοκταίηλ που έφτιαξα με τσίπουρο:
MY GRANDFATHER'S COCKTAIL!
50 ml Μπαμπατζίμ απόσταγμα σταφύλης ξινόμαυρο 12 ετών
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
φρέσκο τζίντερ
μια πρέζα (μικρή) κρόκο Κοζάνης
Πατάμε ελαφρά με γουδοχέρι 2 μικρά κομμάτια τζίντζερ στο σέηκερ, μαζί με τον κρόκο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε καλά με πολύ πάγο.
Σουρώνουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γειά μας!

drinkology είπε...

O άνώνυμος είμαι εγώ , εντάξει?

VaD είπε...

Eβίβα ,βρε Θάνο μου,αλλά πού να τα βρω΄΄ολα αυτά τα μπινελίκια;Ασε καλύτερα,τσίπουρο Κολινδρού με αρκετά παγάκια και πάλι εβίβα!
-Και για το βραδάκι μόλις τώρα,έβαλα μπρούσκο χύμα Μεσενικόλα Καρδίτσας,έτερο αγίασμα κι αυτό!

drink-o-logy είπε...

Τι είναι το Μεσενίκολα???

VaD είπε...

Χωριό στη λίμνη Πλαστήρα,βγάζει πολύ καλά κρασια και άριστο τσίπουρο,ισάξιο με το κολινδρινό!

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα Θανο..
Κοιταγα το blog σου και πραγματικα εχω μεινει με το στομα ανοιχτο!
Ωστοσο ρε συ,που μπορω να βρω ολα αυτα τα liquer,rumies & angostura?!
Δεν ξερω,μου φαινονται εξειδικευμενα και κατι μου λεει πως η καβα της γειτονιας δεν μπορει να ανταποκριθει στις coctailοναζητησεις μου..(ναι,τωρα μου ηρθε αυτη η λεξη)!
Οποτε ζητω τη βοηθεια σου,αν εχεις να μου προτεινεις κατι,καλως.

Υ.Γ:Γιατι μερικα αρθρα ειναι γραμμενα στα αγγλικα?

Ευχαριστω!Διονυσης!

drink-o-logy είπε...

Γεια σου Διονύση!
Πραγματικά τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς δεν μπορείς να τα βρεις ακόμη στην Ελληνική αγορά. Για αυτό δίνω και την δεύτερη παραλλαγή του Zombie, με συστατικά που εύκολα ή δύσκολα (μάλλον αυτό) θα μπορέσεις να βρεις. Ξέχνα την κάβα της γειτονιάς σου, και προσπάθησε σε κεντρικές όπως αυτή του Ανθίδη στο Κολωνάκι, ή ακόμη και το Cava Canava, στην περιοχή του Caravel. Για Αθήνα μιλάω φυσικά.Ωστόσο αν κάνεις κάνα ταξιδάκι κυρίως προς Λονδίνο, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να βρεις μικρούς θησαυρούς.
Ψάξου και πες μου!
Some of the articles are written in English just because... Δεν αποφάσισα ακόμη αν θέλω να γράφω Αγγλικά, όπου το εν δυνάμει κοινό μεγαλώνει επικίνδυνα, ή στα Ελληνικά που τα χειρίζομαι με μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης.