Στην πραγματικότητα, το θρυλικό αυτό, απόλυτα καλοκαιρινό κοκταίηλ, δεν εφευρέθηκε στην Ταιτή, αλλά στην Καλιφόρνια,από τον επίσης θρυλικό Don The Beachcomber, ιδιοκτήτη του Beachcomber restaurant, στο Χόλλυγουντ, το 1934!
Μαζί με τον κύριο Trader Vic, κάνανε τις επόμενες δεκαετίες "δουλειές με φούντες", φτιάχνοντας τα πιο IN μπάρ, της Καλιφόρνια, δημιουργήσανε την ΤΙΚΙ κουλτούρα, κάνοντας τον εξωτισμό της Πολυνησίας, μόδα στο φαγητό και τα ποτά!
DON THE BEACHCOMER'S ORIGINAL RECIPE
Η παρακάτω συνταγή είναι αυτή που ο ίδιος ο Don δημιούργησε σύμφωνα με το βιβλίο Hawai: Tropical Rum Drinks & Cuisine by Con The Beachcomer.
Το βιβλίο γράφτηκε από την γυναίκα του, Phoebe Beach και τον Arnold Bitner!
ΠΟΤΗΡΙ: Tο μεγαλύτερο κοκταίηλ ποτήρι που θα βρείς
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ: Ανανά, κεράσια, δυόσμο, (και ότι άλλο εξωτικό θέλετε!
ΜΕΘΟΔΟΣ: Ολα μαζί στο μπλέντερ με πάγο! Σουρώνουμε στο ποτήρι τριμμένο πάγο.
30 ml Puerto Rico Ramirez Royal Rum
20 ml Demerara 151 overproof Rum
20 ml Cuban Palau 30 years old Rum
20 ml Jamaican 32 years old Rum
20 ml Myer's Plunter's Punch Rum
15 ml Maraschino Liquer
15 ml Velvet Falernum liquer
15 ml φρέσκο χυμό grapefruit
15 ml χυμό λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες Pernod anis
2 σταγόνες Angostura
2 σταγόνες Angostura
Ουφ, τελείωσα!!!
Nai είναι πολύ δυνατό, για αυτό ο Don επέτρεπε, λένε, να πίνει ο κάθε πελάτης μόνο 2!
H ποσότητα αλκοόλ σε αυτή την συνταγή ισοδυναμεί με την ποσότητα αλκοόλ που θα λαμβάναμε αν πίναμε 3,5 ποτήρια ουίσκι!!!
Αλλοι πάλι λένε, ότι επέτρεπε μόνο 2, για να εξάψει την περιέργεια των πελατών και να τους κάνει να πιούνε περισσότερα...
MODERN RECIPE
Η παραπάνω συνταγή γράφτηκε για ιστορικούς λόγους, και να για να σας εντυπωσιάσω, φυσικά, γιατί αποκλείεται να βρείτε όλα αυτά τα ρούμι στην αγορά...
Να λοιπόν πως θα το κάναμε σήμερα, βασισμένοι στην αυθεντική συλλογή:
20 ml παλαιωμένο λευκό ρούμι
20 ml Pusser's Navy Rum
20 ml μαύρο ρούμι
15 ml Apricot Brandy
15 ml Grand Marnier Liquer
40 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
40 ml φρέσκο χυμό ανανά
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
10 ml Γρεναδίνη
Χτυπάμε καλά στο σέηκερ με πολύ πάγο, και σουρώνουμε σε μεγάλο κοκταίηλ ποτήρι.
Και στο τέλος το καλύτερο (δεν τελείωσε ακόμη!)
15 ml Wray and Nephew Rum, αναμμένο! (δες το προηγούμενο άρθρο Summer Time! The Treasure isle!)
Αν θέλετε πάντως να πρωτοτυπήσετε, προσθέστε φρέσκο χυμό παπάγιας, ή άλλου εξωτικού φρούτου!
8 σχόλια:
Αμάν βρε Θάνο,το τσίπουρο είναι νεράκι μπροστά σ'αυτόν τον πύραυλο!
χαχα, ναι δεν έχεις άδικο!
Τον Οκτώβριο λέω να ανέβω Παρνασσό για τα πρωτοτσίπουρα! Αφού επιμένεις όμως, να και ένα κοκταίηλ που έφτιαξα με τσίπουρο:
MY GRANDFATHER'S COCKTAIL!
50 ml Μπαμπατζίμ απόσταγμα σταφύλης ξινόμαυρο 12 ετών
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
φρέσκο τζίντερ
μια πρέζα (μικρή) κρόκο Κοζάνης
Πατάμε ελαφρά με γουδοχέρι 2 μικρά κομμάτια τζίντζερ στο σέηκερ, μαζί με τον κρόκο.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε καλά με πολύ πάγο.
Σουρώνουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γειά μας!
O άνώνυμος είμαι εγώ , εντάξει?
Eβίβα ,βρε Θάνο μου,αλλά πού να τα βρω΄΄ολα αυτά τα μπινελίκια;Ασε καλύτερα,τσίπουρο Κολινδρού με αρκετά παγάκια και πάλι εβίβα!
-Και για το βραδάκι μόλις τώρα,έβαλα μπρούσκο χύμα Μεσενικόλα Καρδίτσας,έτερο αγίασμα κι αυτό!
Τι είναι το Μεσενίκολα???
Χωριό στη λίμνη Πλαστήρα,βγάζει πολύ καλά κρασια και άριστο τσίπουρο,ισάξιο με το κολινδρινό!
Καλημερα Θανο..
Κοιταγα το blog σου και πραγματικα εχω μεινει με το στομα ανοιχτο!
Ωστοσο ρε συ,που μπορω να βρω ολα αυτα τα liquer,rumies & angostura?!
Δεν ξερω,μου φαινονται εξειδικευμενα και κατι μου λεει πως η καβα της γειτονιας δεν μπορει να ανταποκριθει στις coctailοναζητησεις μου..(ναι,τωρα μου ηρθε αυτη η λεξη)!
Οποτε ζητω τη βοηθεια σου,αν εχεις να μου προτεινεις κατι,καλως.
Υ.Γ:Γιατι μερικα αρθρα ειναι γραμμενα στα αγγλικα?
Ευχαριστω!Διονυσης!
Γεια σου Διονύση!
Πραγματικά τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς δεν μπορείς να τα βρεις ακόμη στην Ελληνική αγορά. Για αυτό δίνω και την δεύτερη παραλλαγή του Zombie, με συστατικά που εύκολα ή δύσκολα (μάλλον αυτό) θα μπορέσεις να βρεις. Ξέχνα την κάβα της γειτονιάς σου, και προσπάθησε σε κεντρικές όπως αυτή του Ανθίδη στο Κολωνάκι, ή ακόμη και το Cava Canava, στην περιοχή του Caravel. Για Αθήνα μιλάω φυσικά.Ωστόσο αν κάνεις κάνα ταξιδάκι κυρίως προς Λονδίνο, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να βρεις μικρούς θησαυρούς.
Ψάξου και πες μου!
Some of the articles are written in English just because... Δεν αποφάσισα ακόμη αν θέλω να γράφω Αγγλικά, όπου το εν δυνάμει κοινό μεγαλώνει επικίνδυνα, ή στα Ελληνικά που τα χειρίζομαι με μεγαλύτερη δυνατότητα έκφρασης.
Δημοσίευση σχολίου