Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

drink-o-ology , getting started!

mix·ol·o·gy (mk-sl-j)
The study or skill of preparing mixed drinks


Το ότι κανείς δεν συγκρίνει έναν σεφ κουζίνας με έναν δημιουργικό μπάρμαν, ή mixologist, είναι ένα γεγονός.Ολοι το ξέρουμε.
Το χειρότερο όμως είναι, πως αν σε ρωτήσουνε τι δουλειά κάνεις, και απαντήσεις πως είσαι μπάρμαν, (γιατί αν πεις πως είσαι mixologist, εκεί είναι που θα πέσει πολύ γέλιο), oι αντιδράσεις-απαντήσεις θα είναι εγγυημένα οι παρακάτω: δεν πειράζει καλά είναι, έ τι να κάνεις, δεν σ έχει κουράσει η νύχτα? ,πόσο θα αντέξεις? πονηρό κλείσιμο ματιού..., ωραία μέσα στα γκομενάκια είσαι εεε?, πως αντέχεις το τσιγάρο, (μα δεν καπνίζω..),πίνεις πολύ ε?,και σε πιό μαγαζί δουλέυεις?, α θα περάσω καμμιά βόλτα να κεράσεις τίποτα..., διάσημοι έρχονται???.......
Ναι λοιπόν, όλα τα παραπάνω ισχύουνε, και η κούραση, και τα ξενύχτια, και τα γκομενάκια.Ομως και σε άλλες δουλειές κουραζόμουνα, και τώρα που ξενυχτάω, ξυπνάω ότι ώρα θέλω, και μάλιστα αν σας ενδιαφέρει έχω να ξυπνήσω με ξυπνητήρι, πάνω από 6 μήνες... Ζηλεύετε τώρα ε;;;

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά τι άλλο κάνω εγώ (ή θα έπρεπε ή θα μπορούσα να κάνω)και ο κάθε barman, bartender, mixologist, πίσω από την μπάρα, τι πρίν μπώ πίσω από την μπάρα, τι μελέτη έχω κάνει, (ναι μάλιστα διαβάζουμε και βιβλία, άλλωστε οι πιό ενημερωμένοι και με άποψη άνθρωποι που έχω γνωρίσει στεκόντουσαν πίσω από μια μπάρα, αλλά τώρα μιλάω για μελέτη επί του θέματος, βιβλία για ποτά και αποστάγματα,λικέρς, όμορφα και ιστορικά κοκταίηλς, νεωτερισμούς της μπάρας, με τι κρασί θα συνοδέψεις τον μεζέ σου......)πόσο έψαξα στα μαγαζάκια της αγοράς, και στις λαικές, για μπαχάρια, βότανα και εκχυλίσματαπου θα σου φτιάξω τα νέα σου κοκταίηλ, τι προσπάθειες γευσιγνωσίας έχω κάνει, και άλλα πολλά!

Τώρα ξέρεις λοιπόν, πως όταν έρχεσαι στο μπάρ, και με ρωτάς αν φτιάχνω κοκταίηλς, εκνευρίζομαι όταν στην θετική μου απάντηση, μου ζητάς ένα mojito, ή μια margrita.Χωρίς καμμιά διάθεση υποτίμησης των δημοφιλέστερων κοκταίηλ στον κόσμο, ειδικά της margarita που ναι, θέλει την τέχνη της!..
Τώρα ξέρεις λοιπόν, αλλά και τώρα θα μου πεις, "και που σε βρίσκουμε ;¨Η αλήθεια είναι πως αυτή την στιγμή θα με βρείς σ΄ ελάχιστα μέρη.
Αλλά ξέρεις κάτι ;Mπορείς εσύ να με φτιάξεις, να μου ζητήσεις , να μου δώσεις ερεθίσματα, να με βάλεις να ψαχτώ.Ελα παραδέξου το, το mojito είναι πολύ ωραίο, αλλά κάποια στιγμή θα ήθελες να πιείς κάτι άλλο, κάτι που να είναι το ίδιο δροσιστικό, και γευστικό , αλλά κάτι ΑΛΛΟ!!! Κάνε με λοιπόν να το βρώ, ή να το φτιάξω! Ζήτα το από τον ιδιοκτήτη του bar!
Και μην ξεχάσετε να με φιλοδωρήστε γενναία. Να είστε σίγουροι ότιθα σας επιστραφούνε και με το παραπάνω. Γιατί όπως λέει και κορυφάιος μπάρμαν της Αθήνας, "οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους μπάρμεν καλύτερους!"

Πλέον γνωρίζουμε τον ρόλο που το κρασί παίζει στο γεύμα μας. Αρκετά είναι τα εστιατόρια, που για αυτήν την δουλειά, έχουν έναν ειδικό, έναν άνθρωπο, που θα σε βοηθήσειμαζί με τα πιάτα που έχεις διαλέξει απο το μενού, να επιλέξεις και το κρασί εκείνο, που θα αναδείξει και θα αναδειχτεί μαζί με τα πιάτα σου. Sommelier λέγονται, ή οινοχόοι ελληνιστί. Βέβαια, άλλη πίκρα είναι να σε ρωτήσουνε τι δουλειά κάνεις, και να απαντήσεις ¨οινοχόος¨.
Το πρόβλημα μας όμως είναι, πως τα περισσότερα εστιατόρια, δεν κάνουνε το ίδιο και με τα κοκταίηλςή με κάποια εξαιρετικά αποστάγματα, και λικέρς, αλλά συνήθως σου προτείνουν ένα mojito (που δεν βοηθάει και ιδιαίτερα στη όρεξη), ή ένα dry martini coctail (οι πιο ψαγμένοι), όσο περιμένεις στην σάλα αναμονής του εστιατορίου, που αυτοί ονομάζουνε μπαρ...

3 σχόλια:

. είπε...

ομολογω οτι ανηκω στην κατηγορια ολων αυτων που θα σχολιαζαν το επαγγελμα του mixologist με παρομοια σχολια με αυτα που αναφερεις....

οταν ομως το επαγγελμα ειναι μερακι τοτε κατι εχει ηδη αλλαξει...και το ξυπνητηρι θα ειναι αχρηστο ακομα και αν ξυπνας στις 05.00 πμ

οσο για το edradour, ναι , καιρο ειχα να γευτω ενα τοσο καλο ουισκι, τωρα μαλιστα που γνωριζω οτι ειναι προϊον αγαπης και οχι γραμμης παραγωγης το εκτιμω ακομα περισσοτερο...

φιλε δρυιδη συνεχισε να ανακατευεις τη μαρμιτα και υποσχομαι να δοκιμασω ενα μυστικο φιλτρο την επομενη φορα

Ανώνυμος είπε...

Πες μας για το αψέντι, και τις αλήθειες και τα ψέματα

Baba Au Rum Bar είπε...

Ερχεται και το αψέντι!