Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Summer Time! pina colada from Puerto Rico!

Pina-Colada-Print-C10111985

Καθόλου περίεργο, αλλά τα περισσότερα κοκταίηλς που θα πιούμε αυτές τις μέρες έρχονται από τα φτωχικά πλην τίμια νησιά της Καραιβικής!  Η φτώχια θέλει καλοπέραση. Και το καλοκαίρι θέλει καλοπέραση!  Και επειδή καλοκαιριάτικα σιγά μην κάθεστε στον υπολογιστή, ξεκινάμε αφιέρωμα στο καλοκαίρι, μπας και σας δελεάσουμε. Στην χειρότερη ρίξτε μια ματιά, στα εξωτικά μας κοκταίηλς και φύγατε για το κοντινότερο beach bar...

top_bacardibreeze_pina

Piña colada που προφέρεται Πίνια Κολάντα στην γλώσσα της τα ισπανικά ,είναι ένα γλυκό κοκταίηλ βασισμένο στο ρούμι, και στον χυμό ανανά, και σερβίρεται χτυπημένο με πάγο ή μπλέντετ σαν γρανίτα!

Είναι το εθνικό κοκταίηλ του Πουέρτο Ρίκο!!!   Τρείς  μπάρμεν από την εν λόγω χώρα, θεωρούνται οι εμπνευστές του (για την ακρίβεια τσακώνονται ποιός είναι ο πρώτος.

O Ramon Perrero Perez, ήταν ο μπάρμαν του μπάρ Beachcomber (νομίζω καμμιά σχέση με τον Don the Beachcomber, aλλά αν γνωρίζετε κάτι άλλο πείτε μας), του ξενοδοχείου Caribe Hilton, του πρώτου λούξ ξενοδοχείου στο San Juan, πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, συγκεντρώνοντας το διεθνές τζετ σετ της εποχής. Οι πλούσιοι και διάσημοι πελάτες του λοιπόν ήταν αυτοί που έκαναν διάσημο και το κοκταίηλ, ζητώντας το, στα μπαρ όλου του κόσμου...

Ηταν δεκαπενταύγουστος του 1954, όταν η Παναγιά φώτισε τον λαμπρό αυτόν μπάρμαν, να αναμίξει λευκό ρούμι, με το πρωτοεμφανιζόμενο τότε Coco Lopez, που ήταν  ποτό από γάλα καρύδας.

Ο συνάδελφος όμως στο ίδιο μπαρ Ricardo Garcia, λέει ότι αυτός το πρωτοέφτιαξε και το έδειξε και στον Ramon. 

Στην παλιά πόλη του San Juan, όμως λίγα χρόνια αργότερα, στο μπάρ ρέστοραν Barrachina, ο Ramon Portas Mingot,  είχε άλλη γνώμη...

Plaque in San Juan, Puerto Rico, commemorating Ramon Portas Mingot's creation of the beverage.

 

Πολυτραγουδησμένο κοκταίηλ, μεταξύ άλλων το τραγουδήσανε οι Simon and Garfunkel, 10cc, o Rupert Holmes που έχουμε γενέθλια την ίδια μέρα (24/2) και που έγραψε το περίφημο Pina colada song:

 

Pina-Colada-Posters

KAI ΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ;;

Σύμφωνα με το βιβλίο Diffor's Guide Cocktails No 7 2008 edition του Simon Difford, μια νόστιμη δροσιστική Πίνια κολάντα γίνεται ως εξής:

50  ml Golden Rum

75 ml  χυμό ανανά

50 ml Coco Lopez cream of coconut

Χτυπάμε στο μπλέντερ με πάγο, και σερβίρουμε σε ποτήρι κοκταίηλ hurricane, που είναι αυτό που βλέπετε σε όλες τις φωτό!

Κρεμώδες, φρουτώδες, δροσιστικό...

PINA COLADA CUBAN STYLE:

40 ml παλαιωμένο ρούμι,

100 ml χυμό ανανά,

15 ml χυμό λάιμ (φρέσκο, ότι έχουν οι άνθρωποι δηλαδή στην Κούβα)

15 ml σιρόπι

με πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι Κόλινς (κάτι σα σωλήνα).

Δεν έχει καθόλου καρύδα!!!

Στη Ελλάδα συνηθίζουμε να την φτιάχνουμε με Malibu στην θέση του Coco Lopez, και λίγο γάλα. Θέλει προσοχή στις δοσολογίες όμως...

Να και μια έκπληξη...

PINA MARTINI!

50 ml vodka,

20 ml πουρέ ανανά

15 ml  φρέσκο χυμό λάιμ,

10 ml σιρόπι ζάχαρης

Χτυπάμε καλά στο σέικερ, με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι μαρτίνι κοκταίηλ.  Μια φέτα ανανάς είναι το τέλειο γαρνίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: