Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Υummy Mummy...chocolate...

chocolate2 

Απλά σκέψου το και παραδέξου το.  Εχεις γεμίσει με απόλυτη αληθινή ευτυχία με ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας στο χέρι σου και μια μεγάλη μπουκιά στο στόμα σου, ή ένα ζεστό φλυτζάνι υγρής σοκολάτας σχεδόν μέσα στην μύτη σου, ή ακόμη καλύτερη  ένα τεράστιο κομμάτι τούρτα σοκολάτα πασαλλειμένο στα μούτρα σου....

Οι Μάγια το θεωρούσανε Δέντρο της Ζωής, οι υπόλοιποι λαοί της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσανε για νόμισμα, και έτσι και οι πειρατές τρέχανε από πίσω του.   Αλλοι το θεωρούνε ( και εγώ ανάμεσα τους) ως αφροδισιακό, αλλά και ο ίδιος ο Καζανόβα το είχε για μαγικό φίλτρο που τον βοηθούσε στην δουλειά του (ξέρεις πια δουλειά...)

chocolate-as-medicine-01-af

Η σοκολάτα περιέχει περίπου 500 συστατικά και σε κάποια από αυτά οφείλονται οι ευεργετικές και τονωτικές ιδιότητες της η θεοβρωμίνη, διεγερτική ουσία πολύ κοντινή στην καφείνη,  βιταμίνη Ε πολλές αντιοξυδοτικές  τανίνες, μαγνήσιο βασικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Οι τονωτικές της  ουσίες καλμάρουν το άγχος, ανεβάζουν το ηθικό αλλά ρίχνουν  και την πίεση του αίματος!

 

Η σοκολάτα παράγεται από καρπούς του δέντρου Theobroma cacao. Η λέξη theobroma στα ελληνικά σημαίνει «τροφή των θεών». Οι αρχαίοι Αζτέκοι λάτρευαν το κακαόδεντρο και χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του σαν μια μορφή νομίσματος. Θεωρούσαν το δέντρο ως πηγή δύναμης και πλούτου και είχαν αναθέσει την προστασία του στο θεό Quetzalcoalt.

Η ανακάλυψη της πρώτης χρήσης της σοκολάτας έγινε τυχαία από τους Αζτέκους, οι οποίοι θρυμμάτιζαν τους κόκκους κακάο και προσθέτοντας μπαχαρικά, δημιουργούσαν ένα θρεπτικό και δροσιστικό ρόφημα, το οποίο είχε πολύ πικρή γεύση εν αντιθέσει με τα σημερινά ροφήματα σοκολάτας.

Το 16ο αιώνα Ευρωπαίοι εξερευνητές έφεραν τους πρώτους σπόρους κακάο στη Γηραιά Ήπειρο προσθέτοντας ωστόσο γλυκαντικές ουσίες που έκαναν την σοκολάτα ιδιαίτερα δημοφιλή

 

Σοκολάτα Ρόφημα με μπαχαρικά!

Καλή η Cadbury's, αλλά αν αγαπάς την σοκολάτα, τώρα το χειμώνα,  ψώνισε τα παρακάτω και κέρνα το κορίτσι σου ή το αγόρι σου με αυτό το ρόφημα φτιαγμένο με τα χέρια σου.

 

*  200 γρ. μαύρη σοκολάτα 70% κακάο

* 1 μπαστουνάκι βανίλια

* 1 κλωναράκι κανέλα

* 2 καρφάκια γαρύφαλλο

* 1 μοσχοκάρυδο

* 2 κόκκοι μαύρο πιπέρι

*  750 ml φρέσκο γάλα

* 200 ml κρέμα γάλακτος

* 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

* Κακάο σκόνη ή κανέλα

* 250 ml νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το νερό και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Απομακρύνετε τα από τη φωτιά και σουρώστε.

Ξαναβάλτε στη φωτιά το νερό που προέκυψε μετά το σούρωμα και προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Βγάλτε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, αδειάστε τη σαντιγί πάνω από το μίγμα της σοκολάτας και αφήστε το για λίγα λεπτά να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ετοιμαστεί αφήστε το λίγο για να "ηρεμήσει".

Σερβίρετε το ρόφημα σε κούπες και πασπαλίστε κάθε κούπα με κακάο ή κανέλα


Devils and Angels

Αγαπάμε την σοκολάτα (ναι το λέω συνέχεια...) αγαπάμε και το καλό κονιάκ. Και ιδού τα αποτελέσματα:

*Brownie Cognac Cocktail:

* 40 ml  Courvoisier  VSOP cognac 
* 20 ml  Amaretto 
* Σιρόπι σοκολάτας

Χτυπάμε σε μπόστον σέικερ με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι κοκταίηλ μαρτίνι.

Διακοσμούμε με στικάκι σοκολάτας.  Ακόμη μπορούμε να αλείψουμε το χείλος του ποτηριού με μια φέτα πορτοκάλι, και να το περάσουμε με σκόνη κακάο. Η και τα δυο!

Η συνταγή είναι από το εστιατόριο μπαρ Guadalupe New York, N.Y., www.guadaluperestaurant.com

chocolate

*Spanishtini  Cocktail

* 20 ml Kahlua
*  20 ml Creme de cacao
* 20 ml  Cointreau ή Triple Sec 
* 40 ml Κρύο καφέ φίλτρου (δυνατό θα έλεγα εγώ...)
* 20 μαύρο ρούμι Bacardi 151
Επίσης
:

*  Ζάχαρη
* Σαντιγύ

* Κανέλλα τριμμένη
* Τριμμένα μοσχοκάρυδο και σοκολάτα!

Σε σέικερ χτυπάμε τα τέσσερα πρώτα υλικά. Προσθέτεις το ρούμι σε ένα ποτήρι κοκταίηλ μαρτίνι, αφού προηγουμένως έχεις ζαχαρώσει το χείλος.  Μ ένα σπίρτο ανάβεις το ρούμι. Γέρνεις το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών και αφήνεις την φωτιά να καραμελώσει το ζαχαρωμένο χείλος.  Πάνω από την φωτιά, (να και ένα κοκταίηλ που μπορεί να χρειαστεί 2 άτομα για να φτιαχτεί) ρίχνεις κανέλλα και μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Αδειάζεις το περιεχόμενο του σέικερ στο ποτήρι και προσθέτεις σαντιγύ και τριμμένη σοκολάτα!

 

*CHOCOLATE CAKE MARTINI

*40 ml Vodka Vanilla

*40 ml Creme De Cacao

*10 ml Frangelico

*Σκόνη κακάο, και τριμμένη σοκολάτα

Χτυπάμε τη βότκα το λικέρ κακάο και το λικέρ φουντουκιού στο μπλέντερ. Σουρώνουμε σε ποτήρι κοκταίηλ μαρτίνι, αφού προηγουμένως έχουμε περάσει το χείλος του ποτηριού με τη σκόνη κακάο. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη σοκολάτα!

"Αυτό που βλέπεις απέναντί σου, αγαπητέ, είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης ζωής καταναλώνοντας σοκολάτα... "

Katherine Hepburn

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα σάλια μας τρέξανε, μεγάλε...

Gekoudi είπε...

Χρόνια πολλά κάι καλή χρονιά!! Το γλυκό θα το κάνει η αδερφή μου(δηλαδή θα προσπαθήσει να το κάνει)...

Gekoudi είπε...

Δεν σας είπα ότι είμαι ο Γιώργος(το gekoudi). Χαιρετισμούς πολλούς από τον Κολινδρό!

Baba Au Rum Bar είπε...

Xρόνια πολλά Γιώργο! Χαιρετίσματα στους γονείς σου από ένα Κολινδρινό της Αθήνας!

Baba Au Rum Bar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Baba Au Rum Bar είπε...

Chocolate Adventure Cocktail Competition
Calling all mixologists: January 4th is the deadline for entries to TuttiFoodie's "Chocolate Adventure Contest," (www.chocolateadventurecontest.com). The best drink wins $5,000. Inventive mixologists can submit up to 10 recipes.


To be eligible, entries must use Scharffen Berger chocolate along with at least one "adventure ingredient" from the following list: popping candy (unflavored or flavored), wattleseed, palm sugar, basil, mustard seeds, coriander, black sesame seeds, black or pink peppercorns, chili pepper (fresh or whole dried), coconut milk, kaffir lime leaf, matcha tea, mango, plantain, jicama, tapioca pearls (any size), tamarind (or tamarind paste), and/or cacao nibs.


The contest judges John Scharffenberger, Elizabeth Falkner, Alice Medrich, Lisa Schiffman (www.tuttifoodie.com) and Brad Kinzer look forward to your entry.


To enter online, and to view complete contest rules, visit www.chocolateadventurecontest.com Winners will be announced at the end of February, 2009. Questions? Email Lisa Schiffman at lisa@tuttifoodie.com