Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜIΣΗΣ Η ΠΩΣ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΤΕΚΙΛΑ!

Η περιοχή Τεκίλα στο Μεξικό όπου παράγεται η τεκίλα!

Πελάτης:Εχεις μαύρη τεκίλα;

Εγω: Δεν εχω, αλλά έχω να σου προτείνω ωραιότατες τεκίλες αν θέλεις!

Πελάτης (στην φίλη του): Δεν έχει!

Φίλη του πελάτη: Καλά πάρε μου ένα ρούμι κόλα.

Εγώ (Κυττάζοντας τα καλαμάκια, και παίζοντας με τις χαρτοπετσέτες): Αν θέλετε να πιείτε καλή τεκίλα, έχω!

Πελάτης: Εεε όχι μωρέ δεν πειράζει, βάλε μια Αβάνα κόλα! (Τωρα οταν μου λέει ΜΙΑ Αβάνα κόλα, εννοεί την πόλη,όχι τίποτα το λέω γιατί μια(ς) και το ρούμι, είναι ουδέτερο γένος, θα ήταν σωστότερο, να ζητούσε, ΕΝΑ (ρούμι) Αβάναμε κόλα...)

Πικραμένος προσπαθώ να χωρέσω μια ολόκληρη πόλη σ΄ενα highball ποτήρι, και σκέφτομαι τι έχει να γίνει όταν θα μπει και η κόλα...


Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, ΔΕΝ υπάρχει μαύρη τεκίλα! Απλά η Jose Guervo κυκλοφόρησε πρόσφατα (σχετικά) την Jose Guervo Black Medallion. Τουλάχιστον αν την πίνετε γιατί σας αρέσει, (δικαίωμα σας) να ξέρετε τι πίνετε, και μην μου κάνετε εμένα παράπονα γιατί δεν είναι μαύρη...


Ας πάρουμε τα πράγματα από την σχεδόν αρχή: Η τεκίλα είναι απόσταγμα από το φυτό Αγαύη (Agave tequilana azul weber), ναι αυτό που μοιάζει με κάκτο ,αλλά όμως δεν είναι κάκτος όπως οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουνε, αλλά ένα φυτό που ονομάζεται έτσι, και δεν το ξέρουμε παραπάνω γιατί δεν φυτρώνει στα μέρη μας ,αλλά στο Μεξικό! Για να λέγεται ένα προιόν Τεκίλα, πρέπει σύμφωνα με τον νόμο του Μεξικό, να έχει τις 2 παρακάτω προδιαγραφές:

α) Να έχει παραχθεί ΜΟΝΟ σε συγκεκριμένες περιοχές, MONO στο Μεξικό, (κάτι σαν ονομασία προέλευσης)

β) Να προέρχεται από απόσταξη μπλέ Αγαύης, σε ποσοστό ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 51%Το υπόλοιπο μπορεί να είναι προσθήκη άλλων ζυμώσιμων σακχάρων. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, η τεκίλα έπρεπε να είναι 100% από Αγαύη. Την δεκαετία αυτήν, όμως η ζήτηση εξάντλησε όλα τα αποθέματα Αγαύης! (και θυμηθείτε τι έγινε εκείνη την δεκαετία...τι!!;; εδώ το έχετε αλλά δεν σας έρχεται;; καλά θα σας το θυμήσω εγώ. Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ....)

Επειδή η παραγωγή Αγαύης είναι σημαντική για την τεκίλα, είναι και ακριβή. Ετσι πολλοί προτιμούν να κρατάνε αυτό το 51% .

Γνωστοί μας παραγωγοί τεκίλας με Αγαύη τουλάχιστον 51%, σχεδόν όλοι όσοι ξέρατε μέχρι τώρα: Jose Guervo, Olmega κλπ. Υπάρχουνε όμως και παραγωγοί που δεν θέλουν να χαραμίσουν την ποιότητα τους. Αυτοί λοιπόν, φτιάχνουν το δικό τους απόσταγμα, ακόμη απο 100% Αγαύη. Μπορείτε να το δείτε στην ετικέτα κάθε τέτοιας τεκίλας (που σέβεται τον εαυτό της...), με μεγάλα γράματτα : 100% De Agave!

Για να μην πολυλογούμε,, αυτές είναι οι ποιοτικές τεκίλες!!!

Κάνοντας μια σύγκριση γευσιγνωσίας μεταξύ της Jose Guervo Black Medallion, και μια άλλη παραγωγή της ίδιας εταιρείας, (για να μην νομίζουμε ότι η Guervo δεν μπορεί να βγάλει καλή τεκίλα) της Jose Guervo Traditional Reposado100%De Agave, συμπεραίνουμε τα εξής:


Jose Guervo Black: Παλαιώνεται για μερικά χρόνια σε χρησιμοποιημένα (δεν είναι κακό αυτό) βαρέλια, από whiskey bourbon, πράγμα που της δίνει κάποια ελαφριά αρώματα μπαχαρικών, όπως επίσης βανίλια και καπνό. Το άρωμα όμως που κυριαρχεί είναι η καραμέλα. Δυστυχώς είναι ένα τεχνητά προστεθιμένο άρωμα και εκεί ωφείλεται και το σκούρο (πάντως όχι μαύρο) χρώμα της.

Η καραμέλα είναι και αυτή που της δίνει ένα γεμάτο και μεστό στόμα.

Στην επίγευση όμως επανερχόμαστε στην πραγματικότητα, αφού τελειώνει πολύ σύντομα, όντας κοντή. Εχουμε δηλαδή μια τεχνητή προσπάθεια ποιοτικής γεύσης. Πείτε καλύτερα ένα λικέρ.


Jose Guervo Tradidtional Reposado100 De Agave: Παλαιώνετα επίσης σε βαρέλια από bourbon, μέχρι 6 μήνες και εκεί σταματά κάθε σύγκριση! Το άρωμα της είναι έντονα καπνιστό, και λίγο γλυκό, όπως και η γεύση στο στόμα. Τα αρώματα Αγαύης είναι καθαρά,και η σύντομη (αλλά αρκετή για τεκίλα) παλαίωση της, δίνει όγκο και στρογγυλότητα.

Η επίγευση της σαφώς μακρύτερη και εντονότερη. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια τεκίλα-υπερήφανο εκρόπωσο της πατρίδας της.


Αν νομίζετε ότι πίνετε τεκίλες δοκιμάστε την , και μετά πείτε τα με το εαυτό σας. Βουτήξτε βαθιά μέσα σας και αναρωτηθείτε: Σας αρέσει τελικά η αληθηνή τεκίλα;

2 σχόλια:

Epicuros είπε...

Πρέπει να είσια Drink-ολόγος ή κάτι σχετικό για να καταλάβεις τις λεπτές διαφορές... Κι εγώ, δυστυχώς δεν τις πιάνω!

Ανώνυμος είπε...

Επίκουρε ευχαριστώ για το σχόλιο!
Πιές δυο σκέτες (χωρίς πάγο) τεκίλες,ή ότι άλλο απόσταγμα σου αρέσει και θα καταλάβεις διαφορές!
Μετά γράψτες μου!!