Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009

Old School Cocktails: The Manhattan!

manhattan

Το μυστήριο παραμονεύει πίσω από αυτό το κοκταίηλ του προπερασμένου αιώνα. Δεν ξέρω ποιός το ανακάλυψε πρώτος ή πότε ακριβώς, αλλά την δεκαετία του 1890 ήταν ήδη μόδα στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον προοδευτικό τύπο της εποχής.

Σε κοκταίηλ βιβλίο του Harry Johnson του 1884 το βρίσκουμε μέσα, άλλες πηγές όμως αναφέρουν ότι κάποιοι το έπιναν την δεκαετία του 1860, σε κάποιο μπαρ στο Broadway, από κάποιον μπάρμαν με το όνομα Black...

Aρχικά φτιαχνότανε μόνο με rye whiskey, αν και στην συνέχεια επικράτησε το bourbon. Με την αναβίωση του rye, όμως τις μέρες μας, μάλλον ξαναγυρνάμε στην αρχική συνταγή που είναι και αυτήν που προτιμώ εγώ:

*50 ml  rye whiskey

*20 ml red italian vermouth

* 3 dashes angostura bitters ή Peychaud's Bitters

Ολα αυτά σε ένα σέικερ, ανακατεύουμε και σουρώνουμε σε ποτήρι κοκταίηλ μαρτίνι.

To απόλυτο ντεκόρ είναι ένα κόκκινο κερασάκι μαρασκίνο.

Aν αντικαταστήσετε το rye whiskey μ ένα scotch whisky έχετε τον εθνικό ήρωα των Σκοτζέζων το Rob Roy Cocktail!

Αν αντί για Red vermouth  βάλετε dry vermouth και αντί για κερασάκι ένα τουίστ λεμονιού, έχετε ένα υπέροχο  Dry Manhattan!

Βγάλτε τώρα το ουίσκι και στην θέση του βάλτε ένα καλό Μπράντι, και ένα Brandy Manhattan  είναι μπροστά σας!

Kαι για να ξεφύγουμε τελείως αλλάξτε το ουίσκι με βότκα βανίλλια, και να σου το Vanilla Manhattan!    Κάτι παρόμοιο μπορεί να επιτευχθεί και αν στο κλασσικό κοκταίηλ προσθέσετε, λίγη σκόνη βανίλλιας!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

..and some say it was created in 1874 at the Mnhattan Club ,New York for Lady Randolph Churchill,who held a banquet there to honour the politican Samuel J. Tilden.(this is by Salvatore Calabrese "Classic Cocktails")

drink-o-logy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Theogr ο κηπουρός είπε...

Με λίγη καθυστέρηση ήρθα για να σου ευχηθώ Καλή Χρονιά και να σε ευχαριστήσω που επισκεπτόσουν τον κήπο μου. Να είμαστε καλά και να τα λέμε και φέτος.

drink-o-logy είπε...

thanx anonymous with the sweet voice!