Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Στις πόλεις των παραμυθιών...

Ο bartender Σπύρος Πατσιαλός ταξίδεψε στην εξωτική Σκανδιναυία και όταν επέστρεψε δεν μπόρεσε να κρατηθεί...

oak roomΤhe Oak Room Bar,  Copenhagen

"Αν αναρωτιέστε που μπορεί να υπάρχει μια πόλη παρόμοια με αυτές που φανταζόμασταν κάποτε στα παραμύθια, (μερικοί και τώρα...) τότε η απάντηση είναι μία : στη Δανία. Και συγκεκριμένα μιλάμε για την Κοπεγχάγη. Μια εξαιρετικά όμορφη, ήρεμη πόλη, που σου δίνει την αίσθηση μιας εξελιγμένης επαρχιώτικης φοιτητικής πόλης. Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των οχημάτων αποτελείται από δίκυκλα και μάλιστα …φιλικά προς το περιβάλλον. Σωστά ! Από το πρωί μέχρι το βράδυ οι υπέροχοι ποδηλατόδρομοι εξυπηρετούν ανθρώπους που ξεκινούν να πάνε στη δουλειά τους κουστουμαρισμένοι , νοικοκυρές που πηγαίνουν στο super market, και σαφώς  φοιτητές.

Την διάθεση μας ανέβαζε συνεχώς και η ατελείωτη ευγένεια των ανθρώπων, ενώ είναι εντυπωσιακό και το γεγονός ότι όποιον και να ρωτήσεις θα σου απαντήσει σε τέλεια Αγγλικά.

Από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη, νομίζεις ότι οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, μόλις πέσει ο ήλιος . Μόνο κάποια φοιτητικά στέκια με φτηνή μπύρα είναι γεμάτα.

Από τα cocktail bar που επισκεφτήκαμε μείναμε πολύ ικανοποιημένοι, τόσο από την εξυπηρέτηση όσο και από τις καινούριες ….γευστικές εμπειρίες, με τα Oak Room (http://www.oakroom.dk/) και Ruby (http://www.rby.dk/) να ξεχωρίζουν. Στο πρώτο, απλώς θα παραγγείλετε ένα ποτό με την περιγραφή που σας ταιριάζει και ο bartender θα σας φτιάξει ότι καλύτερο μπορεί, ώστε να σας ικανοποιήσει. Στο δε Ruby, ένα premium cocktail bar κρυμμένο πίσω από μια πόρτα χωρίς επιγραφή, μπορεί κάποιος να αισθανθεί….σαν στο σπίτι του. Ένα ήσυχο cocktail bar με επιδέξιους bartenders, πολλά υποσχόμενο menu και θαμώνες που δείχνουν να ξέρουν τι πίνουν.

Πολύ ωραίες εντυπώσεις μας άφησε και το μουσείο μπύρας της Carlsberg που στεγάζεται δίπλα από το σημερινό εργοστάσιο.

Η Carlsberg ιδρύθηκε το 1847 από κάποιον κύριο J. C. Jacobsen, και παράγει κυρίως Pilsner. Αυτή την στιγμή είναι 5η μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στον κόσμο, απασχολώντας περίπου 33.00 εργαζόμενους!!! (Τουλάχιστον πριν αρχίσουνε και αυτοί να μιλάνε γι κρίση...)

http://www.visitcarlsberg.com/default2.html

clip_image002

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα 17.615 μπουκάλια της εταιρείας, να μάθουμε για την ιστορία, αλλά και να γευτούμε και 3 διαφορετικές μπύρες (όλα αυτά στην τιμή του εισητηρίου).

clip_image004

Η συνέχεια με την πιο κρύα Σουηδία και την βιομηχανικού design Στοκχόλμη. Πολλά club στο κέντρο της πόλης με πολύ πολύ κόσμο να συνωστίζεται απέξω. Αλλά οι ουρές στα club φαίνεται να είναι συνηθισμένο πράγμα για τους Σκανδιναβούς. Αν παρόλα αυτά δεν είστε τύπος του club, τότε υπάρχουν και προτάσεις όπως το bar Inferno (www.barinferno.se) , όπου σου δίνει την αίσθηση ότι όλη η τέχνη του bartending βρίσκεται μαζεμένη εκεί.

Και αν αναζητάτε κάτι σε ποιο ethnic, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζει και λίγο από Tiki κουλτούρα , τότε το bar Grill που βρίσκεται λίγο πιο πέρα είναι έτοιμο να σας σερβίρει τα ωραία (αλλά ακριβά πιάτα του) αλλά και διάφορα ….ροφήματα!

Φυσικά, επισκεφτήκαμε το μουσείο κρασιού και αποσταγμάτων, το οποίο είναι πραγματικό προσεγμένο και σε μκρατάει για ώρες..."

clip_image006

3 σχόλια:

Spyros είπε...

Θάνο, όπως ήταν αναμενόμενο....improved and approved!!

"bartenderas"

Μαριλένα είπε...

Πολύ ζωντανή ανταπόκριση, σχεδόν ανυπομονούμε να τα πιούμε στην Κοπεγχάγη!

drink-o-logy είπε...

Σπύρο, εσύ έκανες την δύσκολη δουλειά!
Μαριλένα, φύγαμε το συντομότερο!!!